17.11.10

Roman o Lazi - presek

Za one koji ne znaju šta se ovih dana dešava na desetak različitih blogova čiji autori igraju neke uloge, a sve se vrti oko izvesnog Laze - radi se o novoj proznoj igri: onlajn Bildungsroman. Ja sam nešto zamislila, realizacija nije krenula baš kako sam zamislila, nego spontano svojim tokom i opet je dobro, nismo promašili temu i - zabavno je.


Lazu već poznajemo, ovako smušenog kakav je - bitno je da dečko ima potencijala. Imamo niz likova koji predstavljaju Lazino prirodno okruženje: tetku Miru, sestru Vecu, ortaka iz kraja i nekoliko profesorki koje su se, svaka na svoj način, bavile Lazinim pisanjem: Jelena mu je predavala građansko vaspitanje, Mima - srpski u osnovnoj školi, a tu je i aktuelna profesorka srpskog. Na koji način su svi ovi likovi uticali na Lazino poimanje života, možete pratiti na njegovom blogu.

U međuvremenu se zbio i jedan veoma važan događaj: Laza je bio na razgovoru za posao.

Sada je vreme za donošenje odluke: da li će Laza raditi ono što ne želi i odustati od svojih snova ili će upisati fakultet i (da li je bilo reči o tome odakle je on? mislim da ne, pa neka bude iz provincije, kako bi lakše bilo da ga odvojimo od trenutnog okruženja i stavimo u novu sredinu, jer to je važna komponenta svakog obrazovnog romana) preseliti se u veliki grad? Laza će sam doneti odluku, ali tek kad sasluša šta svako od vas o tome misli.

Potrebana nam je posebna prilika kako bismo sve likove fizički doveli na jedno mesto, na kom bi moglo da se razgovara i razgovara. I da se pije, dabome. Tetka Mira će napraviti roštilj u Lazinu čast - upravo je završio gimnaziju. Svi će doći, uključujući i ljude koji će se možda sada prvi put pojaviti. Trebalo bi sada da smislimo šta će se konkretno dešavati tokom te duge večeri - ključni događaji u grubim crtama - molim da svoje ideje izložite u komentarima. Kada to bude gotovo, svako će iz pozicije svog lika napisati po jedan post o tome šta se te večeri dogodilo. Priče se ne moraju sasvim poklapati, bitno je samo da ne bude velikih kontradiktornosti, a to ćemo izbeći tako što ćemo ovde napraviti plan. Zapamtite da ne treba svi likovi da pripovedaju o svemu što se tamo dogodi - oni nisu upućeni u ono što mi ovde pišemo, nisu sveznajući naratori i njihova gledišta su ograničena. U toku te večeri svaki od likova će imati priliku da, makar na kratko, nasamo porazgovara sa Lazom.

Ok, mislim da sam rekla dovoljno, iznesite sad svoje predloge, da se dogovorimo, pa da krenemo...