11.11.10

Onlajn Bildugsroman (nova igra)

Još kada smo započinjali prvu proznu igru, javila se ideja da bismo mogli nešto da napišemo zajedno. Pisanje priče u komentarima pokazalo se kao veoma loša zamisao. Gradiva je predložila da drugačije koncipiramo pisanje u nastavcima - da priča kruži u obliku mejla i da svaki učesnik dobije bar po jedan ceo dan vremena da napiše svoj deo. Nisam sigurna da bi tako nešto uspelo, jer bi opet nedostajala jedinstvena pripovedačka instanca. Zbog još jednog razloga mi se ovaj predlog ne dopada: priča bi kružila kao mejl i na kraju bi bila objavljena na ovom blogu. Mislim da je mnogo bolje da sve bude koncipirano kao jedan web performans koji se događa istovremeno na svim našim blogovima uz maksimalan nivo interakcije i da svako od nas ima po jedan svoj glas uz prisustvo naratora koji je izvan i sve to objedinjuje. Zvuči preambiciozno? Pazite sad.


Znate li šta je obrazovni roman? Junak obrazovnog romana ili Bidungsromana nije neki veliki junak: to je obično mladić koji ima potrebu da osmisli svoj život. Roman prati njegovo sazrevanje, uticaje koji na njega deluju i samospoznaju. Ključna reč je uticaj: u životu tog junaka se pojavljuju razni ljudi sa svojim osećajem za vrednosti i oni utiču na njega. Svrha svega toga je da se junak reši detinje naivnosti i osposobi za delatno suočavanje sa svetom. Najpoznatiji Bildungsroman je Geteov Vilhelm Majster. Najpoznatija parodija obrazovnog romana je Manov Čarobni breg.

Zar ovo nije sjajna tema za igru?

Imamo junaka, već ga poznajete: to je Laza. On je jedan prosečan mladić, izgubljen u svetu: očajnički mu je potreban neko da ga povede. Evo šta još treba o njemu da znate za početak.
Laza ima dvojicu drugova - Peru i Miku. Pera je najveća faca među njima jer je jednom imao seks sa dve devojke u isto vreme. Laza nikad nije imao devojku, kao ni Mika, kao uostalom ni Pera, ali avaj! Laza to nije znao, mislio je da je poslednji nevini osamnaestogodišnjak na svetu. [Nisam vam prošli put rekla da Laza ima samo osamnaest godina? Dabome da nisam, ni ja to nisam tada znala.] U doba kad su dečaci obično buntovni, Laza je pomalo smušen, jer je stidljiv. Ipak, pogrešili bismo kad bismo rekli da u njemu nema ni malo bunta: gaji on u dubini duše neku tihu, ali ozbiljnu pobunu koju za sad ne ume da imenuje i izrazi. Počinje da se povlači iz stvarnog sveta i provodi sve više vremena na internetu.
Laza čita blogove, vaše blogove - u njima traži istinu o svetu. Vi ste izvori uticaja koji treba da ga oblikuju. Vaš zadatak u ovoj igri je da napišete po post (ili više njih, što bi svakako bilo bolje) tako da se u njemu direktno ili indirektno obraćate Lazi i da mu ponudite pogled na svet (koji može i ne mora da se poklapa sa vašim pravim, ličnim pogledom na svet - u pitanju je igra). Ako nemate ideju šta da pišete, možete odabrati neku od sledećih uloga: vernik, ateista, evropejac, konzervativac, naučnik, psiholog, fatalna žena, zavodnik koji flertuje sa tom fatalnom ženom (erotski uzor za Lazu), kombinaciju ovih uloga ili šta god vam padne na pamet. Igra će se protezati i na komentare - svi ćemo komentarisati iz pozicije svojih uloga [za prave komentare, ako baš ne uspemo da ih izbegnemo, koristićemo uglaste zagrade].

Laza će odgovarati na vaše postove, štaviše pisaće sopstveni blog na kome će se ogledati vaši uticaji, tako da ćete u svakom trenutku znati kako napredujete u borbi za Lazinu dušu. Narator će povremeno progovarati sa ovog bloga. Kada se igra završi (a ja se nadam da će potrajati), sastaviću sve u jedan pdf fajl, kao pravi roman.

Igramo se?