22.10.10

Vi i vaš seminarski rad: kako pobediti prokrastinaciju

O prokrastinaciji sada znamo dovoljno. Nije u pitanju samo lenjost: radi se o vrsti straha. Kada se nađemo pred nepoznatim zadatkom, kao što je pisanje prvog seminarskog rada, normalno je da osetimo paniku. Odlaganje neće pomoći, naprotiv.

Pre svega, dobro je znati da je strah od pisanja veoma česta pojava, ne samo među studentima. Vreme i iskustvo pomažu, ali samo delimično. Svako treba da osmisli svoju taktiku protiv prokrastinacije. Ono što može pomoći je plan da se svakoga dana napiše jedna stranica (dve ako za varanje koristite font veličine 14 ili dablspejsing) u Wordu, makar kasnije izmenili ili čak izbrisali napisano.


Čitaonice su zgodne ako ste nedisciplinovani kod kuće.
Treba da ulovite "inspiraciju", nagon za pisanjem. Da nađete, a ne da čekate. Odaberite knjigu iz predloženog spiska literature. Jedna, ne deset, biće dovoljna za početak. Čitajte sa olovkom u ruci. Kada poželite da podvučete neku rečenicu, zabeležite je u svesku i pokušajte (prisilite se) da dodate neku sopstvenu primedbu, kakva god ona bila. Lako može da se dogodi da vas papir povuče i da ispunite čitavu stranicu beleškama koje će kasnije postati koncept za jedno poglavlje seminarskog rada.

Razgovor vam takođe može pomoći da budete produktivniji, razgovor s mentorom u kabinetu, ali i sa kolegama u kafiću, pomoći će vam da oživite i preispitate svoje pretpostavke o temi u čije se izlaganje upuštate.

U prvoj fazi ne morate previše brinuti o formi, najvažnije je da pronađete sopstveni glas. Samo pišite.

U narednim postovima opširnije ćemo se baviti korišćenjem literature i nekim formalnim konvencijama akademskog pisanja.