5.10.10

Pisanje proze - saveti savremenih pisaca (drugi deo)

Prvi deo možete pročitati ovde.

Hilari Mantel smatra da, ako ozbiljno želite da se bavite pisanjem, treba da zaposlite računovođu. Pišite od ranog jutra (ovo je, pored "čitajte", verovatno najzastupljeniji i ujedno najbolji savet koji možete da dobijete). Pišite knjigu kakvu biste i sami rado čitali. Ne ograničavajte se na jedan književni rod (proza, poezija, drama).

Majkl Murkok kaže - čitajte. Odaberite autora kome se divite, ugledajte se na njega, podražavajte njegove zaplete i likove, ali da bi napisali sopstvenu priču.


Majkl Morpurgo ... (Mislim da ću njega ipak da preskočim, ako ga budete slušali proći će vam mladost pre nego što počnete da pišete. Ako neko baš želi da pročita, evo linka.)

Endrju Moušn savetuje da izaberete određeno doba dana za pisanje i organizujete život u skladu sa tim. Mislite i čulima, ne samo mozgom. Zapamtite da ništa nije besmisleno.

Džojs Kerol Auts poručuje da zaboravite na idealnog čitaoca - takav možda postoji, ali čita nekog drugog. Bićete sami sebi idealan čitalac za nekoliko godina, možda. Budite sopstveni kritičar - naklonjen, ali nemilosrdan. Nadajte se najboljem, očekujte najgore.

Ani Pru kaže da treba pisati sporo, rukom, o stvarima koje nas naročito interesuju, kao i da ćemo najbolje naučiti zanat ako budemo (pogađate šta?) mnogo čitali.

Filip Pulman nije hteo ništa da kaže - njegovo glavno pravilo glasi de ne odgovara na ovakva pitanja, jer ga to odvaja od pravog posla. Nije baš ljubazno, ali je poučno.

Ian Rankin kaže - čitajte mnogo. Pišite mnogo. Izgradite samokritičnost i odnos prema tuđoj kritici. Budite uporni (i tako dalje).

Vil Self: Ne gledajte unazad dokle god ne završite prvu verziju, svakog dana počnite od poslednje rečenice od prethodnog dana - tako nećete imati osećaj da stojite u mestu i ubrzo ćete imati osnovni materijal za pravi posao: redigovanje (ako odavno niste čuli ovu reč na srpskom, to je "edit").

Helen Simpson je na zid pred svojim radnim stolom zalepila Floberovo Faire et se taire (ćuti i radi).

Zejdi Smit poručuje da ne pravite famu od svog "poziva" i da ne postoji writer's lifestyle - računa se samo ono što ostane na papiru. Izbegavajte grupe i udruženja - prisustvo gomile istomišljenika sigurno neće učiniti da počnete da pišete bolje.

Kolm Toibin: Prestanite da se samosažaljevate. Nema alkohola, seksa ni droge dok radite.

Nastaviće se.