2.10.10

Pet načina da ubrzate pisanje

Bez obzira da li pišete kratku priču, seminarski rad, blog post ili samo treba da odgovorite na gomilu mejlova, sigurno znate da vam beskrajno sedenje pogleda uprtog u monitor neće pomoći da nađete prave reči. Ako otprilike znate šta hoćete da saopštite i čini vam se da biste dva puta brže završili pisanje samo kada biste jednom uspeli da započnete, pokušajte isto što i ja.
1. Ne mislite o kvalitetu tokom pisanja prve verzije

Kada pišete prvi verziju nekog teksta, najvažnije je da ne prekinete misao koju hoćete da izložite. Ako satima  razmišljate o idealnoj prvoj rečenici, moglo bi se desiti da izgubite strpljenje i zaboravite neku potencijalno genijalnu ideju. Za trenutak ignorišite svoju sklonost ka perfekcionizmu, biće kasnije vremena da ispravite greške, zamenite neke izraze adekvatnijim, izbrišete i dopišete rečenice, čak i čitave pasuse.


2. Napravite skicu

Da ne biste došli u situaciju da pisanje negde zapne i da ne znate kako da nastavite, dobro bi bilo da imate nekakav plan u glavi ili, još bolje, na papiru. Ako pišete pripovetku - isplanirajte glavne tačke zapleta. Ako pišete esej, članak, tekst za blog - zabeležite nekoliko glavnih crta, ono što će kasnije postati (makar izostavljeni, ali logični) podnaslovi teksta. Unapred pripremljen nacrt će vam pomoći da se setite šta da pišete dalje. Naravno, možete ga dopunjavati u toku pisanja, ja to često radim.


3. Podesite alarm na mobilnom telefonu da zvoni za deset minuta i neprekidno pišite dok ne zazvoni

Jeste li primetili da ste mnogo efikasniji kad god vam ostane jako malo vremena da nešto završite, ističe vam rok za predaju seminarskog rada, završava se čas na kom imate pismenu vežbu? Neverovatno je koliko mozak brže radi kada ima samo nekoliko minuta na raspolaganju. Možda će vam veštački stvoren efekat pomoći da se fokusirate na pisanje.


4. Istraživanja i pripreme obavite odvojeno od pisanja

Kad god se, u toku pisanja, zaustavite kako biste našli odgovarajući citat ili proverili neki podatak, to vam oduzme daleko više vremena nego što bi bio slučaj da ste se pripremili unapred. Nije problem ako samo treba da zavirite u knjigu koja vam je na stolu, ali ako je neophodno da surfujete internetom da biste pronašli ono što vam treba, vrlo je moguće da ćete izgubiti koncentraciju preko potrebnu za nastavak pisanja. Prilikom sastavljanja plana (#2. u ovom tekstu) trebalo bi već da znate koje ćete citate ili podatke gde upotrebiti i da ih pripremite. Ukoliko se baš desi da nešto propustite, ne prekidajte pisanje zbog toga, ostavite prazan prostor i belešku, pa se vratite kasnije da to popunite.


5. Izolujte se od svega što vam može skrenuti pažnju  (instant messenger, Twitter, Facebook, email)

Ne proveravajte poštu dok pišete, o društvenim mrežama da ne govorim. Obavezno isključite klijente koji vas obaveštavaju kad god vam negde stigne poruka - možda mislite da vam je dovoljan minut da zavirite i odgovorite, ali kad god vam pažnja zaluta izgubite mnogo više vremena da se setite šta ste upravo hteli da zapišete kada vas je dokoni prijatelj pozvao na chat.


Autorka ovih redova je prvak sveta u prokrastinaciji. Nikad nisam u potpunosti koristila vreme koje mi je na raspolaganju, a imala sam sve vreme ovog sveta. Uspela sam čak i da diplomiram bez stvorenih radnih navika. Sada, kada imam dvoipogodišnje dete kome je potrebna stoprocentna pažnja ceo dan, znam kolika je dragocenost imati sat vremena dnevno samo za sebe. Odabrala sam da to vreme iskoristim za pisanje ovog bloga.

Volela bih da znam da li su vam moji saveti pomogli. Možda imate još neke ideje u vezi sa ovom temom?