13.10.10

Kako na brzinu proceniti knjigu koju još nismo čitali

Znate već tu situaciju: nalazite se okruženi morem knjiga, u knjižari, biblioteci ili na sajmu, ne možete sve da ih ponesete kući i da ih natenane proučite, nemate spisak niti je u blizini neko u čiji književni ukus imate poverenja. Kako napraviti izbor? Moram da priznam da ja godinama nisam imala taj problem - izbor knjiga koje ću čitati bio je određen studijskim programom katedre za opštu književnost i teoriju književnosti, osim toga, znate kako je kad ste okruženi ljubiteljima književnosti - preporuka bude na pretek.


Već sam vam preporučila neke knjige za koje mislim da bi neizostavno trebalo da se nađu na svakoj polici - Sto knjiga koje morate pročitati pre nego što umrete. Branislava je takođe ponudila jedan spisak (obavezno pogledajte i komentare na oba bloga), dok na Gradivinom blogu možete naći razne sajamske Tips & Tricks. Međutim, koliko sam upućena u stanje u srpskom izdavaštvu, mali procenat predloženih knjiga ćete zaista naći na sajmu (nešto ćete možda pronaći na drugom spratu, tamo se nalaze antikvarnice i polovne knjige), dok će sa štandova u centralnom delu hale da vas mame egzotični naslovi udruženi sa imenima koja su vam odnekud poznata, ali se više ne sećate šta ste tačno o tim piscima čuli. Uzećete knjigu i na trenutak je zadržati u rukama. Da li da je kupite? Zgodno je pogledati zadnju koricu gde se obično nalaze izvodi iz recenzija, ali imajte na umu da se te recenzije pišu za novac i da im je svrha pospešivanje prodaje. Ostaje dakle samo ono između korica. Neko će pogledati prvu stranu, neko poslednju, neko će prelistati knjigu ne čitajući, jer ne zna odakle bi krenuo i dokle bi stigao za tako kratko vreme.

Ford Madoks Ford, ugledni engleski džentlmen, po vokaciji pisac i kritičar, koji je živeo krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, predložio je sledeći metod - pronađite 99. stranicu, uvodni deo romana se do tad već morao završiti (a često čak i veoma dinamični romani imaju spore i zamorne uvode), tako da je to pravi uzorak za procenu kvaliteta proze. Ako vas spopadne želja da čitate dalje, pa otvorite i stotu stranicu, to znači da u rukama imate pravu knjigu.

Svaka knjiga ima sopstveni autentični ritam i stil koji je isti od prve do poslednje stranice, tako da je na neki način svejedno koju ćemo stranicu otvoriti da bismo procenili: dobra knjiga će nas osvojiti kvalitetima koji nemaju veze sa fabulom.

Ja volim da pročitam prvih sto strana, pa da onda odlučim da li želim da čitam dalje (ostavljala sam knjige i na dvestotoj stranici, ne mora se završiti sve što se započne, život je previše kratak da bi se čitala loša ili prosečna literatura), ali to u sajamskim uslovima nije moguće. Zato bismo sada mogli da testiramo ovu teoriju o 99. stranici. Pripremila sam nekoliko devedeset devetih stranica knjiga (neću vam odmah reći kojih, molim i one koji ih prepoznaju da o tome neko vreme ćute kako bi eksperiment uspeo) koje su mi bile pri ruci. Pogledajte, pročitajte i izrecite svoj sud.