19.10.10

I blogeri su pisciJuče sam počela da prevodim sa engleskog jako zanimljiv tekst o pisanju. Tekst sasvim jednostavan i razumljiv, ali zbog jedne sitnice nezgodan za prevođenje: zbog reči "pisac" koja u engleskom i u srpskom jeziku označava donekle različite stvari.

U srpskom jeziku, pisac je - književnik. I to prozni. Onaj ko piše pesme je pesnik, autor eseja je esejista. Da bi se neko kvalifikovao za naziv "pisac" mora da ima bar jedno delo u prozi. I to objavljeno: neko ko recimo provede deset godina pišući roman nije pisac sve dok se taj roman ne pojavi u štampi.

Ima još kontroverzi u vezi sa rečju "pisac", na primer to što ona nema ženski rod, mada bi prema analogiji sa drugim, sličnim po obliku rečima u srpskom jeziku, bilo najprirodnije da postoji i reč "pisica". Hajde, recite da ste pisica. Mnogima je dovoljno smešna i kombinacija žena-pisac. Srećom postoji divan izraz "književnica" koji donekle ispravlja stvar.

Prema anglo-američkom poimanju, pisac (writer) je onaj koji piše, vrlo jednostavno. Postoje ljudi koji žive od pisanja, kakvog god - oni su pisci. Postoje journalistic writers, technical writers, creative writers, copywriters, fictional i non-fictional writers. Fictional writer kod nas se prevodi kao pisac, svi ostali izrazi predstavljaju problem. Postoji veća fleksibilnost kod upotrebe reči pisanje, pa i kod nas postoji tehničko pisanje, akademsko pisanje, kreativno pisanje (sav otpor koji osećamo prema izrazu kreativno pisanje proističe upravo iz različitog smisla reči pisac u engleskom i srpskom). Međutim, neko ko se bavi tehničkim pisanjem nije (tehnički) pisac, nego ono što mu piše u diplomi ili radnoj knjižici. Akademskim pisanjem bave se profesori i studenti, novinarskim - novinari (bez obzira na to što postoje razne vrste novinara i ne pišu svi).

Kreativno pisanje je divan pojam koji označava pisanje fikcije, ali i raznih nefikcionalnih tekstova kao što su eseji, kolumne i slično, dakle svega onoga što dopušta piscu da izrazi svoj lični stav i stil. Pisanje bloga takođe je vid kreativnog pisanja. Pa, blogeri, da li sebe smatrate piscima?