21.9.10

Kreativno pisanje: izbor teme

Nema potrebe naglašavati koliko je izbor odgovarajuće teme važan deo procesa kreativnog pisanja, bez obzira na to da li se radi o prozi, poeziji ili nefikcionalnom tekstu. Kada bira temu, autor mora da bude svestan svojih ciljeva vezanih za recepciju budućeg dela. Naravno, svi pišu za čitaoce (za koga bi drugog?), ali kao što razni čitaoci imaju različita očekivanja u pogledu onog što im se pruža, pisci takođe mogu imati nekakve zahteve, zamišljati idealnog čitaoca, pa opet dobiti značajan broj realnih čitalaca od krvi i mesa, zahvalnih zbog poverenja koje im je ukazano.


Čovek može da se usmeri na istraživanje tržišta, ukusa prosečnog čitaoca kome će ponuditi upravo ono na šta je ovaj već navikao i šta očekuje. U tom slučaju, dobrim izborom se završava pola posla. Neke teme su zanimljive gotovo bez ikakve umetničke intervencije, one o kojima se sa zadovoljstvom čitaju čak i enciklopedijski ili novinski tekstovi: publika želi da se obavesti, a zadatak pisca je da informisanje učini lakim. Dovoljno je odabrati tako neku temu, pod uslovom da nije mnogo eksploatisana. Idealni su događaji iz novije istorije: neka sveža revolucija, život nedavno tragično preminule harizmatične persone, zatim religijske teme, ezoterija, okultizam, alhemija i, naravno, beskrajna priča o muško-ženskim odnosima - sve se to fantastično prodaje.

Tržišno orijentisani autor može da se nada trenutnom uspehu, ali teško da će od njega postati pisac koga će pamtiti buduće generacije. Ako imate takve ambicije, morate razmišljati na drugi način. Svi veliki pisci su inovatori.

Na osnovu čega onda napraviti izbor? Ne morate da izmišljate, u svakom slučaju ćete ispričati neku već ispričanu priču, jer sve su priče već ispričane. Mnogo je važniji način na koji ćete je predstaviti i odnos koji ćete imati prema ispričanom (ironija, na primer).

Znate li koliko je napisano priča o Faustu? A o Don Žuanu? Isusu Hristu?

Znate li da je Tomas Man birao teme u skladu sa fiks idejom da postane Gete svog doba? Da je Čarobni breg njegova "vilhelmmajsterijada" i da nije mogao, a da ne napiše svog Faustusa?

Ne treba, naravno, diskvalifikovati neku temu zbog toga što uzbuđuje mase; pitanje je da li (i koliko) uzbuđuje vas. Najvažnije je da pišete o onome što poznajete i što vas zanima. To još ne znači da ćete napisati remek delo, ali od nečega se mora početi.